V historickom centre reštaurujú priečelie ďalšieho meštianskeho domu

03.09.2013 Bardejov

Bardejov 3. septembra (TASR) - Mesto Bardejov reštauruje ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku. Fresku na hlavnej fasáde priečelia meštianskeho domu č. 26 na Radničnom námestí zachraňuje reštaurátor. Práce sa začali v auguste a skončiť by sa mali do novembra.
„Práve prebieha prvá etapa reštaurovania hlavnej časti fasády priečelia meštianskeho domu č. 26. Náklad tejto prvej etapy je 26.400 eur, Z toho 95 percent nám poskytlo Ministerstvo kultúry SR. Zvyšných päť percent spolufinancujeme z vlastného rozpočtu, a to vo výške 1400 eur,“ uviedol vedúci kancelárie primátora mesta Bardejov Jozef Guliga.
Reštaurátorské práce na freske na priečelí budovy realizuje akademický maliar Ľubomír Cup na základe reštaurátorského výskumu a návrhu, ktorý sa robil ešte minulý rok. Reštaurátorské práce podľa Guligu pozostávajú z odstránenia nevhodných sekundárnych tmelov a omietok, upevnenia uvoľnených častí omietok, rekonštrukcie chýbajúcich častí omietok, tmelenia poškodených častí omietok, reštaurovania kamenného gotického portálu, rekonštrukcie dvoch schodiskových stupňov a realizácie sanačnej omietky v soklovej časti. Z hľadiska dodržania technologických procesov sú práce na reštaurovaní časovo rozdelené do dvoch etáp.
Guliga ďalej hovorí, že rozsah reštaurátorských prác spočíva v zachovaní pôvodných podkladových maliarskych vrstiev, ich spevnení a reštaurovaní metódou napodobivej retuše s možnosťou odlíšenia retuší od originálu. Hlavné zásady reštaurovania sú fyzická záchrana a ochrana zachovania pôvodnej nástennej maľby z 2. polovice 18. storočia na nástennom obraze Mária Immaculata so sv. Trojicou, rešpektovanie a zachovanie autenticity.
Meštiansky dom č. 26 je vo vlastníctve mesta Bardejov. Priestory domu sú vo väčšine využívané na prenájom podnikateľských priestorov ako obchodné prevádzky.
 

Vyberte región